web header

Om Fotö

vinga-fyrFotö, i Göteborgs norra skärgård, är den sydligaste av de tio bebodda öarna i Öckerö Kommun. Även om ön utgör foten på Öckeröarna kommer namnet Fotö, som tidigare hette Fogdö, mest sannolikt från ordet faugh-, fugh- dvs fyka eller blåsa.

Här är havet ständigt närvarande och det är endast 2,5 nautiska mil till Vinga fyr som lyser med sina trygga två blänk varje 30 sekundersintervall. Den gamla hamnen på Fotö har trots sitt läge åt sydväst alltid erbjudit ett bra skydd mot havets stormar.

foto-hamn-historisk546

Fisket har varit den huvudsakliga näringen under många generationer. Även om många Fotöbor idag pendlar till annat arbete på någon av öarna eller på fastlandet är det fortfarande många båtar som har Fotö som hemmahamn. Sedan 1963 har dock fiskebåtarna flyttat till den nya hamnen på Söö, på nordöstra delen av ön. Den gamla hamnen fungerar idag som småbåtshamn.

invanare-fotoDen äldsta bebyggelsen finns vid den gamla hamnen. Efter hand har andra delar av ön också bebyggts. När färjan från Hönö till Fotö ersattes med en bro 1993, ökade ytterligare nybyggnation och inflyttning till ön. Idag bor 653 personer på Fotö (uppgift från 2017-12-31).

I Fotöskolan mitt på ön går barnen från förskoleklass till femman (F-5). Under kommande läsår kommer skolan även ha årskurs 6.

Fotö är ett populärt turistmål dit många kommer med bil eller båt för att bada och njuta av den lugna atmosfären.

Vid den gamla fiskebåtsbryggan i gamla hamnen finns 20 välkomnande gästhamnsplatser. Här finns också Café Boa som är öppet sommartid. Café Boa drivs ideellt av Sionkyrkan och serverar goda smörgåsar, bakverk och glass med möjlighet att sitta både inomhus och på bryggan. Längre in i gamla hamnen finns ett annat sommaröppet kafé, Fotö Hamnkafé, som serverar räksmörgås på hembakat bagebröd i en sjöbodsmiljö med många spännande inredningsdetaljer. På grannön Hönö finns året runt ett stort utbud av både affärer och restauranger/ kaféer i Hönö Klåva.

För många Fotöbor är hummerpremiären första måndagen efter 20 september årets stora höjdpunkt. Då är hummerkuberna lastade på båtarna för att kl 07.00 släppas ner i havet på jakt efter det svarta guldet.

 

 

 

Under sommaren och hösten 2010 spelade SVT in ungdomsthrillern Svaleskär huvudsakligen på Fotö, som i serien kallades för ön Fyringen. Skådespelare var bl a Rebecca Holst (i huvudrollen som Sara) samt Sofia Helin och Eric Ericson. Serien sändes i 12 avsnitt under 2011.